INOVATIA in INSTALATII

Este data de catre alegerea solutiei optime si capacitatea de integrare a acesteia cu fiecare nou proiect

 

Pompe de caldura

ISTORIA tehnologiei pompelor de căldură

Mulți oameni încă mai cred că tehnologia pompelor de căldură este o inovație recentă și, bazându-se pe aceasta, sunt îngrijorați că sistemele nu au dovedit sau că sunt într-un stadiu incipient al evoluției lor. Totuși, adevărul este că tehnologia pompelor de căldură a fost creată acum mai mult de 150 de ani, iar prima pompă de căldură cu sursă subterană a fost pusă în folosință acum mai bine de 70 de ani. În 1948, J Gordon Cook a scris în revista The Spectator:
„În aceste zile de progres semnificativ, când se vorbește prea mult despre știință ca fiind garanția prosperității, pare incredibil că un dispozitiv, cum ar fi pompa de căldură, nu primește atenția pe care o merită. Dacă nu ar fi fost o echipă de entuziaști hotărâți să-și pună teoriile în practică, încă am fi așteptat dovezi ale potențialităților pompei de căldură în Marea Britanie. Acum știm că va funcționa și a venit timpul să se facă totul pentru a profita la maximum de cunoștințele pe care le-am dobândit.” Următoarele oferă o scurtă trecere în revistă a dezvoltării acestei tehnologii pentru sistemele de încălzire fiabile și eficiente, care sunt construite de către societăți consacrate, cum ar fi Lämpöässä astăzi.

Momente importante:

  • 1748: William Cullen demonstrează refrigerarea artificială.
  • 1834: Jacob Perkins construiește un frigider practic cu eter dietilic.
  • 1852: Lord Kelvin descrie teoria care stă la baza pompei de căldură.
  • 1855–1857: Peter von Rittinger dezvoltă și construiește prima pompă de căldură.
  • 1945: John Summer construiește o pompă de căldură cu apă la scală completă în Norwich.

Prima pompă de căldură, așa cum o știm astăzi, a fost construită de Peter von Rittinger în 1856. Acesta a recunoscut principiul pompei de căldură în timp ce efectua experimente privind utilizarea căldurii latente a vaporilor de apă pentru evaporarea saramurii. Ca urmare, în Austria pompa de căldură a fost utilizată pentru a usca sarea din mlaștinile sărăturate.
John Sumner a instalat, de asemenea, o pompă de căldură cu sursă subterană și cu circuit închis pentru locuința sa, la începutul anilor 1950. Circuitul subteran a fost inițial construit folosind țeavă de cupru îngropată la o adâncime de aproximativ 1 m și umplută cu antigel circulant. În timp ce pompele de căldură ale lui Sumner au fost pe deplin eficiente și, pentru vremea lor, geniale din punct de vedere tehnic, au primit puțin sprijin în Marea Britanie, unde cărbunele abundent părea să ofere o sursă ieftină și nelimitată de energie.
Așa cum se întâmplă de multe ori, totuși, progresele tehnice din Marea Britanie au fost adoptate și dezvoltate în străinătate. În 1948, în Oregan, Statele Unite ale Americii, a fost instalată o pompă de căldură la scală mare. Cu toate acestea, în urma crizei petroliere OPEC din anii 1970, dezvoltarea și adoptarea pompelor de căldură au început să ia amploare. Suedia dezvolta, în special, noi reactoare atomice și căuta mijloace eficiente de încălzire a locuințelor cu electricitate, mai degrabă decât cu parafină. În această perioadă, sistemele de polietilenă cu circuit închis au devenit standard, cu sisteme verticale cu circuit închis dezvoltate în Germania, Elveția și Finlanda datorită activității companiilor private. Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy a fost înființată în Lapua, în data de 29 martie 1983, pe baza expertizei a cinci bărbați și a deceniilor de experiență în încălzirea geotermală. Societatea a avut primul birou acasă la Jorma Saksi și s-a mutat mai târziu în spațiile închiriate din sala de evenimente de-a lungul drumului Härsiläntie. Primul an a cunoscut, de asemenea, implementarea unei sarcini semnificative: sistemul de încălzire al școlii Ruha.
Dezvoltarea tehnologiei pompei de căldură continuă încă cu progresele tehnologiei compresoarelor și ale sistemelor de control, în special, pentru ca sistemele să fie mai eficiente și mai ușor de controlat. Tehnologia pompei de căldură este fiabilă, eficientă, eficace și nu pleacă nicăieri! Folosind cuvintele lui Gordon Cook în 1948:
„Nu există nicio îndoială că în pompa de căldură avem o mașină care va jura un rol important în viitorul industrial al țării noastre.”
Într-o apropriere frumoasă de cercul istoric, clădirea Eastern Electricity de pe Duke’s Street din Norwich urmează să fie reconstruită pentru a pune la dispoziție 154 de apartamente, precum și spații comerciale și de retail. Una dintre condițiile centrale de planificare ale dezvoltării Duke’s Wharf este aceea că ar trebui să includă o pompă de căldură cu apă. Specificația actuală se referă la un sistem cu o capacitate maximă de aproximativ 800 kW, iar râul Wensum este folosit din nou ca sursă de căldură. Credem că John Sumner ar fi aprobat acest lucru!

O modalitate mai bună pentru a vă încălzi locuinta

Cum să încălziți locuința? Știați că există o alternativă mai rentabilă și mai sigură la încălzirea tradițională cu gaze naturale, GPL sau ulei, care garantează că locuința este constant încălzită și confortabilă, indiferent de vremea britanică?Soluțiile noastre de încălzire din surse regenerabile sunt concepute pentru a asigura o încălzire constantă, astfel încât locuința dumneavoastră rămâne încălzită și confortabilă tot timpul - fără să vă faceți griji cu privire la costuri. Încălzirea din surse regenerabile poate reduce facturile de încălzire și, de asemenea, veți fi plătit pentru a trece la o formă mai ecologică de energie. Ceea ce este chiar mai bine este simplicitatea și pacea sufletească pe care le aduc. Acestea elimină deranjul de a trebui să verificați și să încălziți în funcție de programul familiei și elimină teama că nu aveți suficient combustibil pentru a trece peste un frig neașteptat. Clienții noștri ne spun în mod constant că nu trebuie să se mai gândească la încălzire acum; aceștia știu că locuința lor este mereu încălzită.

De ce să treceti la încălzirea din surse regenerabile?

Opțiunile de încălzire din surse regenerabile nu doar oferă confortul de a ști că vă veți întoarce întotdeauna într-o casă mereu încălzită și confortabilă. Există și multe alte beneficii suplimentare...
Vă puteți reduce facturile de încălzire Pompele de căldură pot reduce în mod semnificativ facturile de încălzire - în unele cazuri cu până la 50% - deoarece o pompă de căldură utilizează mult mai puțin energie decât o centrală termică pe gaz sau ulei.
Funcționare pe termen lung și întreținere redusă. Deoarece pompa de căldură nu implică nicio formă de ardere, aceasta ar trebui să funcționeze mai mult decât un boiler tradițional și va necesita o întreținere mai redusă. Preconizăm că pompa de căldură cu aer funcționează între 15 și 20 de ani. Sistemele noastre cu sursă subterană ar trebui să funcționeze mai mult de 30 de ani, cu cel puțin trei ori mai mult decât o centrală termică modernă în condensare.
Dovada viitoare a facturilor dumneavoastră Cu costuri consecvente de la an la an, puteți scăpa de efectele volatilității prețurilor petrolului și gazelor.
Amprentă de carbon redusă. Pe lângă generarea energiei regenerabile, pompele de căldură generează emisii de CO2 mult mai scăzute decât sistemele convenționale de încălzire.

Optiunile dumneavoastră de încălzire din surse regenerabile

Pompele de căldură sunt potrivite atât pentru locuințele nou construite, precum și pentru proiectele de reamenajare cu înlocuirea centralelor termice existente.
Furnizăm două tipuri de încălzire din surse regenerabile: pompe de căldură cu sursă subterană și pompe de căldură cu aer. Ambele funcționează prin luarea energiei din solul sau aerul din jurul dumneavoastră și le prelucrează prin pompa de căldură pentru a furniza apă caldă radiatoarelor sau încălzirii prin pardoseală și, bineînțeles, robinetelor de apă caldă.